Αιμορραγικό Εγκεφαλικό
Μεταξύ των στρωμάτων της μεμβράνης είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι γεμάτος με υγρό. Αν τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου σκάσουν ή σκιστούν, τότε το αίμα μπορεί να διαρρεύσει στο χώρο αυτό. Αυτή είναι η γνωστή ως υποαραχνοειδής αιμορραγία.
Αίτια
Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μπορεί να είναι:
- Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι η κύρια αιτία όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποδυναμώνει τις αρτηρίες και τις καθιστά πιο ευαίσθητες στο να σκιστούν.
- Η εγκεφαλική αμυλοειδή αγγειοπάθεια. Είναι μια κατάσταση όπου μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδής συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί ζημιά και αυξάνει τις πιθανότητες τα αιμοφόρα να σκιστούν. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.
- Ένα ανεύρυσμα είναι ένα αδύνατο σημείο σε μία αρτηρία, όπου τα τοιχώματα της έχουν λεπτύνει και αδυνατίσει επειδή έχουν τεντωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να σκάσουν, ειδικά αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικά ανευρύσματα υπάρχουν από τη γέννηση, αλλά παράγοντες όπως το κάπνισμα, η χρήση κοκαΐνης και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες για να αναπτύξετε ανεύρυσμα.
- Τα αντιπηκτικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στο να σταματήσει η πήξη του αίματος. Όσοι έχουν καρδιακή αρρυθμία (γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή), είναι πιθανό ότι θα λάβουν αυτό το είδος της φαρμακευτικής αγωγής για να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, εάν δεν παρακολουθείται προσεκτικά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
- Άλλα φάρμακα. Φάρμακα με διεγερτικές ιδιότητες όπως η κοκαΐνη, μπορεί να ερεθίσουν τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων καθιστώντας τα πιο αδύναμα και πιο πιθανό να υποστούν ρήξη.
Διάγνωση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Συνεπώς, εάν σας συμβεί καλέστε το 112 αμέσως.
Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπιστεί, τόσο καλύτερη θα είναι η ανάκαμψη.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως διαγιγνώσκεται με μια απεικόνιση του εγκεφάλου, είτε μέσω αξονικής τομογραφίας (CT) ή μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Η απεικόνιση αυτή θα δείξει αν το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται σε απόφραξη ή σε κάτι άλλο.
Εάν υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία τότε οι γιατροί σας μπορεί να πραγματοποιήσουν και οσφυονωτιαία παρακέντηση. Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται μια μικρή ποσότητα του υγρού που βρίσκεται γύρω από το μυαλό σας και το νωτιαίο μυελό, για να δουν αν έχει διαρρεύσει αίμα στην περιοχή αυτή.
Θεραπεία
Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως μέσω κρανιοτομής. Δηλαδή ο/η χειρουργός κόβει ένα μικρό κομμάτι του κρανίου σας, έτσι ώστε να μπορεί να δει τον εγκέφαλο και να βρει την αιτία της αιμορραγίας.
Αν το ΑΕΕ προκλήθηκε από ρήξη ανευρύσματος μπορεί να χρειαστεί μια εγχείρηση για να σφραγίσει και να σταματήσει την αιμορραγία.