Πως να εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

23213211_1564329663648042_6565853390629507421_o

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Συνεπώς, αν εσείς ή κάποιος άλλος, δείχνει κάποια σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Το ακρώνυμο ΑΠΛΑ δημιουργήθηκε για να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην απευθείας αναγνώριση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και την άμεση μεταφορά του ατόμου σε ιατρικές υπηρεσίες. Όσο πιο άμεσα γίνει η ιατρική παρέμβαση τόσο μικρότερος και ο βαθμός αναπηρίας μετά.

 

Α-Π-Λ-Α

Το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ βοηθά στο να θυμόμαστε εύκολα τα πιο συχνά συμπτώματα του εγκεφαλικού:

  • Άκρο: Κατά το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστει αιφνίδια αδυναμία στο χέρι ή/και στο πόδι. Μπορεί το άτομο να σηκώσει και τα δύο του χέρια και να τα κρατήσει στην ίδια θέση;
  • Πρόσωπο: Κατά το εγκεφαλικό πιθανόν το άτομο να εμφανίσει αιφνίδια αδυναμία στη μία πλευρά του προσώπου. Έχει “στραβώσει” το στόμα; Μπορεί να χαμογελάσει;
  • Λόγος: Κατά την παρουσία ενός εγκεφαλικού, το άτομο μπορεί να εμφανίσει αιφνίδια δυσκολία στο λόγο. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε δυσκολία στην άρθρωση και ομιλία, είτε δυσκολία στην κατανόηση του λόγου, ή και τα δύο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως αφασία. Μπορεί να μιλήσει καθαρά; Μπορεί να κατανοήσει; Η άρθρωση είναι καθαρή;
  • Άμεσα: Τηλεφώνησε αμέσως στο 112. Η άμεση παρέμβαση είναι η μισή θεραπεία. Εάν κάποιος εμφανίσει έστω ένα από τα πιο πάνω συμπτώματα, επικοινώνησε αμέσως στο 112.

Το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ανεξαρτήτως ηλικίας. Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ΑΠΛΑ. Θυμήσου Άκρο-Πρόσωπο-Λόγος. Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων αυτών ζήτησε Αμέσως ιατρική φροντίδα.

Άλλα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στη μια πλευρά του σώματος
  • Δυσκολία στην εξεύρεση λέξεων
  • Ξαφνική απώλεια όρασης ή θολή όραση
  • Ξαφνική σύγχυση, ζαλάδα ή αστάθεια
  • Ξαφνικός & έντονος πονοκέφαλος.

Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα του ΠΙΕΕ

Το Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΠΙΕΕ) είναι παρόμοι με το εγκεφαλικό, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα διαρκούν από μερικά λεπτά μέχρι 24 ώρες. Το ΠΙΕΕ είναι εξίσου σοβαρό και δεν πρέπει να το αγνοήσετε.

Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από τα συμπτώματα, ακόμη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα καλέστε το 112.

%d bloggers like this: